top of page

zo 28 aug

|

Nederweert-Eind

Drukkersdag @ Eynderhoof

28 augustus 2022 staan wij op de ambachtelijke drukkersdag in openluchtmuseum Eynderhoof.

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Drukkersdag @ Eynderhoof
Drukkersdag @ Eynderhoof

Tijd en locatie

28 aug 2022, 13:00 – 17:00

Nederweert-Eind, Milderspaat 1, 6034 PL Nederweert-Eind, Netherlands

Over het evenement

Zondag 28 augustus Drukkersdag Eynderhoof

Zondag 28 augustus a.s. organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ de ‘Drukkersdag’, een unieke themadag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Veel informatie over de ouderwetse boekdrukkunst en aanverwante ambachten. Van zelf papier maken tot boeken binden, van mooi schrijven (kalligraferen) tot letters zetten en diverse druktechnieken met echte geurende inkt. Een bijzondere middag in het leukste en meest leerzame openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Op ambachtelijke wijze wordt aandacht besteed aan kalligrafie, papier maken, boekbinden en natuurlijk het drukken op ouderwetse maar zeker nog doeltreffende manier. Een ambacht dat nog maar zelden live te zien is en een unieke kans dus om op deze zondag te beleven. Op deze middag zijn diverse technieken te zien, zoals zeefdruk, foliedruk, hoogdruk, Linografie, Etstechniek en andere grafische technieken. Het prachtige kalligrafie-ambacht wordt gedemonstreerd, op ambachtelijk wijze worden dozen gemaakt en een boekbinder laat zien hoe boeken gebonden worden. Ook is te zien hoe boekenrestauratie in zijn werk gaat en op welke manier het stansen van drukwerk gebeurt. Natuurlijk mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper niet ontbreken die o.a. het scheppen van papier met een watermerk zal demonstreren. Voor de liefhebber zijn er ook nog bijzondere papiersoorten te koop. Om het programma compleet te maken is het “Mobiel Grafisch Museum” met een kleine collectie voorwerpen uit het tijdperk van de boekdrukkunst in de vorige eeuw. De ambachtslieden hebben voor deze middag een groot aantal experts uitgenodigd om de kneepjes van het vak te laten zien.

Voor de liefhebbers zijn alleen deze middag prachtige ambachtelijke grafische producten te koop, gemaakt in zeefdruk en hoogdruk, gepersonaliseerde bierviltjes of mokken met een afbeelding en je eigen naam erop en ambachtelijke zeefdrukken en handgedrukte producten. Speciaal voor de kinderen is er een stempel-workshop waarin ze naar hartenlust een eigen creatie kunnen maken en mee naar huis nemen.

Kortom, weer een bijzondere dag georganiseerd in Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, waar natuurlijk ook de andere ambachten deze dag volop in bedrijf zijn en kinderen weer ouderwets kunnen spelen. Het museum is op deze middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Programma en Actoren:

· Zeefdruk : Atelier Indrukwekkend, Delft

· Letterzetten, Boekdruk en Stansen : De Piependje Pörs

· Boekenrestauratie : Cath’s Boekenrestauratie, Alphen aan de Maas

· Foliedruk : De Piependje Pörs

· Boekdruk: acerPERS, Baarlo

· Kalligrafie : Mia Janssen – van den Berken, Weert

· Linografie en Toyobo : Marlou en Anouk Heijnen, Nederweert-Eind

· Papierscheppen : Mat Maessen, Helden

· Mobiel Grafisch Museum, Susteren

· Grafische Kunst: Studio Michael van Kekem, Rotterdam

· Bijzondere Papiersoorten: Passion for Paper, Maastricht

· Grafische Technieken: Pierre Jetten, Reuver

· Mokken, stickers en linten bedrukken: De Etiket Garage, Nederweert-Eind

· Kunstboekbinden: Mario Maas, Eindhoven

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. 

Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

Het museum is op 28 augustus open van 13.00 tot 17.00.

Voor meer informatie: www.eynderhoof.nl

Deel dit evenement

bottom of page